Editarea imaginilor digitale

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Mirela Țîrlea (CESI)  

Dacă ne referim la imaginea fotografică, sunt în momentul actual multe programe de editare sau chiar aplicații pentru telefonul mobil prin care oricine cu acces la internet, sau nu, ar putea să experimenteze retușarea imaginilor, schimbarea rezoluției sau reîncadrarea potrivită pentru subiectul prezentat. Dar nu la fel de ușor putem vorbi despre editarea imaginilor video. Calculatorul oferă la momentul actual mult mai multe oportunități de editare video în comparație cu telefonul mobil. De aceea, când vine vorba de editarea video foarte mulți dintre noi alegem să folosim pentru editarea acestor imagini PC-ul.

Ca program de bază ce se folosește și în momentul actual la realizarea filmelor cinematografice este Adobe Premiere. La prima vedere, programul prezintă o interfață greu de folosit, dar avantajul vine în funcție de experimentarea acestuia cu ajutorul tutorialelor care se găsesc într-un număr foarte mare pe YouTube. Pentru a lucra cu acest program este nevoie de o răbdare de fier și multe ore de muncă experimentală cu uneltele de editare pe care acesta le oferă rezultatul fiind, bineînțeles, unul pe măsură.
Adobe Premiere este un software costisitor și necesită o stație grafică (recomandat 8-16 GB RAM, placă grafică evoluată, unul sau mai multe displayuri de mari dimensiuni).

Mult mai ușor de folosit, dar destul de bine utilat cu instrumente de tăiere și lipire a imaginilor, de adăugare a sunetului sau muzicii dorite, precum și o serie de efecte speciale sau de colorizare a imaginii este Windows Movie Maker. Accesibil oricărui deținător de Windows, indiferent de versiune. Interfața programului este ușor de folosit, asemănătoare multor aplicații de editare video pentru telefonul mobil.

Pentru telefonul mobil cea mai bună variantă de editare video rămâne iMovie. Dezavantajul este că aplicația se găsește doar pentru utilizatorii softului iOS, dar cei de la Adobe Creative au luat în considerare acest dezavantaj și au creat o aplicație ușor de folosit, gratuită utilizatorilor de Android cât și de iOS, ce se numește Adobe Clip. Aplicația este foarte utilă pentru tăierea și lipirea imaginilor, indiferent de rezoluție și lungime, captate cu telefonul mobil. Mai mult de atât, se pot edita materialele în funcție de expunerea dorită, culoare, lumină, se pot adăuga efecte precum crossfade (trecerea dintre două cadre prin intrepătrunderea lor asemănător unui efect de transformare), fade in sau fade out from black (închiderea cadrelor în negru, sau pornirea unui cadru din negru). Aplicația mai are diferite filtre de colorizare, începând de la alb-negru până la saturarea maximă a imaginii cu umbre și lumini contrastante, preluate din standardele prezente de filmare ale camerelor profesionale de cinema. Toate aceste colorizări sunt potrivite pentru imaginile video pentru că efectul lor nu este de a transforma realitatea și de a accentua culoarea în imagine.

Alte aplicații pentru telefonul mobil de editare a imaginii video sunt FilmoraGo, LumaFusion, Cinamaker, Videoshow, VideoFX Music Video Maker – peste 50 de efecte speciale care pot fi adăugate pe imagine și Pixel Studio Animation Maker – pentru crearea unor animații 2D.

Nu există o tehnică anume de urmat în ceea ce privește editarea materialelor video, dar ea se dobândește odată cu experimentarea interfețelor acestor programe. Tehnica de editare este subiectivă în funcție de fiecare utilizator al programului, se învață prin ambiție dar mai ales perseverență. Cum să folosim uneltele de editare este cea mai simplă etapă a realizării unui film, importanța majoră a acestora este să știm când trebuie sau nu să le folosim.

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns