Regia într-un film documentar

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Mihai Marin (CESI) 

Progresul tehnologic a permis cineaștilor să folosească echipamentul cu o ușurință atât de mare încât s-a ajuns la cel mai simplificat dispozitiv de filmare: telefonul mobil. Acesta poate fi folosit de o singură persoană care este scenaristul, producătorul, regizorul, operatorul, sunetistul, editorul video și distribuitorul prin platformele online. În trecut fiecare din aceste poziții puteau fi ocupate de o persoană, o echipă sau un sistem (în cazul caselor de producție și a distribuitorilor). Fiecare din aceste funcții pentru că pot fi ocupate de o singură persoană trebuie să respecte un proces creativ.

Regizorul este cel care are viziunea per ansamblu al întregului film. El conceptualizează încadraturile, cum trebuie montate, ce ar trebui să se audă, cum trebuie abordat subiectul. Practic el face relația între film și spectator iar creația sa reprezintă mediul de comunicare audio vizuală. Acesta ia scenariul și vizualizează cum se derulează povestea. Prin acest proces documentarul prinde viață și evoluează de la nivelul de idee la forma sa matură cinematografică.

Sunt cunoscute diferite metode prin care regizorul alege să își abordeze subiectul și informația pe care dorește să o prezinte publicului. El poate fi implicat direct pentru a fi parte din poveste. Astfel devine personaj și nivelul de implicare poate influența tonalitatea filmului, spre exemplu prin interviuri. Abordarea obiectivă presupune o distanță față de subiect/eveniment și această „răceală” nu permite formarea unei opinii legate de identitatea sau progresul subiectului. Astfel documentarul este limitat doar la a informa.

Dar nu este obligatorie această formă. Regizorul poate avea și o implicare pur artistică. Poate realiza un material poetic unde tonalitatea emoțională este intensă și la fel de importantă precum subiectul. Poate avea o coloană sonoră interesantă sau ilustrațiile pot avea imagine fotografică. El poate alege dacă spectatorul poate fi călăuzit de un voice over sau să fie un film pur imagine sunet.

vezi și Tipurile de film documentar

Mai departe puteți urmări acest capitol realizat de Crash Course, un canal de pe Youtube plin de cursuri gratuite, chiar și despre istoria cinematografiei, fundamentele pentru producția și critica de film:

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns