Scenariul de bază într-un film documentar

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Mihai Marin (CESI) 

Orice film, fie că este ficțiune sau documentar trebuie supus unui proces de creație. El se împarte în: pre producție, producție și post producție. Prima etapă face referire la scrierea scenariului, construirea unei echipe, discutarea cu subiecții ce trebuie intervievați și stabilirea zilelor și locațiilor de filmare. Pentru un documentar care se dorește a se filma cu camera unui smartphone nu este necesară o echipă.

Scenariul este foarte important pentru că reprezintă nucleul proiectului. El decurge din selecția temei și stabilirea ideii și poate fi realizat după o predocumentare care să clarifice subiectul. Pentru conturarea scenariului, într-un document se prezintă subiectul, acțiunea, întrebările, locațiile, elemente din evenimentele. Evoluția firului narativ ce se manifestă prin personaje (subiecți intervievați, ilustrații) este particularitatea scenariului. Astfel se poate planifica ce cadre trebuie filmate, cum trebuie compuse, cum trebuie abordate persoanele din documentar.

Un film de calitate are la bază un scenariu cu o poveste captivantă ce poate transmite emoție și ridică întrebări. El trebuie să reflecte un eveniment, un conflict, o călătorie a unui om fie ea fizică sau spirituală. Orice poveste conține un personaj interesant, complex care merită cunoscut. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de studierea în amănunt a subiectului. Trebuie explorat pentru a se construi o părere, un set de întrebări, o listă de elemente ce trebuie să apară în film fie idei, locații sau obiecte. Prin studierea temeinică a persoanei sau a evenimentului de referință din viitorul film se pot găsi informații ce trebuie gândite pentru a fi puse în ordine pentru a alcătui o poveste.

Se poate pleca de la introducerea persoanei/evenimentului apoi spre evidențierea anumitor experiențe sau detalii ce au legătură subiectului. Ulterior, se poate ridica o întrebare ce vizează natura subiectului (Ar fi putut lua o decizie mai bună în trecut? Incendiul respectiv putea fi evitat? Aveți ceva mai puțin cunoscut de declarat?). Documentarul se poate încheia după ce toate informațiile dorite au fost prezentate spectatorilor în maniera unei călătorii ce și-a atins destinația, dar poate continua.

Aceste indicații vă pot ajuta să găsiți inspirația necesară și răbdarea pentru a alcătui o poveste reală ce abia așteaptă să fie filmată. Aici puteți găsi alte șase sfaturi pentru începătorii în documentar:

www.youtube.com/watch?v=W03NUilplRM

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns