Aplicații de telefon inteligent ce pot fi utilizate pentru film documentar

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Mihai Marin (CESI) 

Tehnologia actuală permite cineaștilor să își realizeze lucrările artistice cu o ușurință nemaiîntâlnită. Smartphone-urile noastre au capacitatea de a filma cu o calitate acceptabilă, cu atât mai mult materialul filmat poate fi montat direct pe același dispozitiv.

În majoritatea telefoanelor însă există o aplicație pentru video și foto care îndeplinește un număr limitat de funcții. Chiar și la nivelul începător de pregătire în arta cinematografică trebuie știut că o cameră are anumite caracteristici. Acestea pot fi îndeplinite spre exemplu de Open Camera, o aplicație gratuită ce reușește să ofere esențialul pentru a realiza un scurt documentar.

Pentru început există valoarea de expunere (Exposure Value) care compensează prin ridicarea luminozității într-un mediu în care se filmează. Caracteristica ISO de asemenea ridică luminozitatea, dar adaugă o granulație pe imagine ce poate deranja privirea. Din acest motiv nu ar trebui depășit ISO 400 iar valoarea de expunere + 0.5. De notat că aceste valori ar trebui să fie alterate doar în situații limită în care nu există surse de lumină ce pot fi controlate și este complet întuneric. Balansul de alb (White balance) schimbă temperatura de culoare a cadrului. Open camera are preset-uri pentru diferitele temperaturi și ar trebui să fie ales cel care este cel mai apropiat de realiate (în cazul în care regizorul nu are o altă viziune). Din acest motiv trebuie observată lumina dacă este caldă, rece sau neutră pentru că se riscă a se da o tonalitate prea mov sau portocalie filmului. Oferă și funcții ce ajută folosirea telefonului, precum înlocuirea butoanelor de volum cu record. Pe interfața aplicației se poate arăta nivelul orizontalei dacă este dreaptă și spațiul de stocare rămas. Pot fi folosite și linii de ajutor care împart ecranul în treimi (3×3) ce se potrivește cu formatul de 16:9. Pentru diferite tipuri de compoziție există: Regula de aur cu raporturi plăcute și subtile, diagonale și împărțire în sferturi.

FilmoraGo este pentru editarea video. Prin aceasta se aleg cadrele din telefon, se lipesc prin tăietură simplă sau tranziție, se poate pune sunet (muzică, voice over, efecte sonore). Clipul final se exportă și se realizează montajul cadrelor filmate. Recomand însă un program de calculator precum Adobe Premiere sau Final Cut pentru a se vedea cadrele pe un ecran mai mare.

Atașez un clip ce poate fi urmărit cu alte aplicații recomendate. Canalul lui D4Darious arată și alte lecții utile de cinematografie: https://www.youtube.com/watch?v=xxI3mcpur58

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns