Mișcări de cameră pentru filmarea de documentar

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Mihai Marin (CESI)  

Tehnologia cinematografică a evoluat în ultimele trei decenii extrem de mult. Știm că la momentul actual camerele de filmat au trecut de la suport pe peliculă la suport digital. Această „revoluție tehnologică” prin care s-a digitizat informația a permis ca toate dispozitivele de care avem nevoie să fie incluse într-un singur dispozitiv. Smartphone-urile noastre au o cameră cu care se poate filma și fotografia iar prin prin perfecționarea acestor dispozitive s-a ajuns să se apropie de aparatele profesionale la nivel de calitate.

O cameră profesională de filmat precum Red sau Alexa folosește anumite mișcări pentru a evidenția conceptul vizual al regizorului. La nivel fundamental acestea pot fi realizate și cu telefonul. Prima condiție este ca smartphone-ul să fie ținut pe plan orizontal pentru a construi o compoziție pe raportul ecranului standard (cunoscut ca și aspect ratio 16:9). Apoi după ce compunem imaginea dorită, de pe loc putem panorama în stânga sau dreapta (Stăm într-o poziție fixă, ținem telefonul și ne rotim cu tot corpul în direcția dorită).

Următoarea mișcare este tilt. Se apropie de panoramare, dar se face pe direcția verticală. Se poate considera că aceste două mișcări se apropie de cum omul urmărește acțiune, mișcându-și gâtul pe direcția orizontală (panoramare) și pe direcția sus/jos (tilt).

O mișcare laterală (slide) poate fi făcută ținând smartphone-ul și mișcându-l complet paralel cu corpul pe direcția stânga/ dreapta sus/jos. Spre deosebire de primele două care se apropie de formă circulară, slide-ul este liniar.

Alte mișcări de cameră pot produc imagini de slabă calitate pe un smartphone. Zoom-ul, chiar și atunci când aparatul îl poate face, este nerecomandat pentru că afectează nivelul de detalii și granulația imaginii. Travelling-ul (sau mișcările de tip tracking) necesită stabilizare pentru a putea fi urmărite de spectatori. Această stabilizare poate fi făcută digital, prin aplicații speciale sau la montaj, dar cu pierderea calității video, sau poate fi obținută prin folosirea unor accesorii specializate, care pot fi costisitoare.

Fiecare din acestea trebuie să aibă un punct de plecare (cadru static), o compoziție care trebuie surprinsă și un final (cadru static). Dacă lipsesc pozițiile fixe la începutul și la finalul imaginii în mișcare, montajul va fi foarte dificil iar, în unele cazuri, imaginile care surprind numai mișcare pot fi inutilizabile.

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns