Comparație între filmul de ficțiune și filmul documentar

Componentele principale ale filmului documentar și folosirea lor

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Mihai Marin (CESI)

Filmul documentar este o categorie din arta cinematografică ce are la bază înregistrarea nealterată a realității cu scopul de a realiza un material complet obiectiv. Ca și cinematograful de ficțiune, el urmărește să arate publicului o anumită narațiune. Diferența stă în decizia cineastului de a-și canaliza creativitatea către conținut sau către forma filmului. Din acest motiv documentarul vizează evenimente ce trebuie prezentate cât mai fidel spectatorilor. În cinematografia de ficțiune regizorul apelează la anumite încadraturi, sunetele, tipuri de montaj, actorie pentru a transmite emoție și apoi informație.

Pentru că filmul documentar nu se folosește de aceleași tehnici artistice are și un alt proces de producție. Din acest motiv echipele de producție sunt mult mai mici, chiar pot fi limitate la o singură persoană. În situația în care operatorul poate scrie scenariul, filma, edita materialul poate realiza o formă esențială a acestei categorii de film.

Regizorul în viziunea sa poate fi distant față de subiect cu scopul de a nu se implica în manifestarea sa. În acest caz el adoptă cea mai obiectivă poziție și lasă un eveniment să ia cursul său natural. Dacă ia decizia de a se implica poate influența tonalitatea filmului, dar poate extrage mai multă informație, mai sensibilă și mai detaliată de la subiect.

Elementele fundamentale ale unui documentar standard sunt: stand up-ul, interviul, ilustrația. Primul face referire la prezentatorul documentarului ce vorbește spectatorilor despre subiect, derularea evenimentului. El îi introduce în esența filmului și îi călăuzește prin experiența privirii. Interviul pune în relație subiectul cu prezentatorul (indirect cu publicul) pentru a extrage mărturii, povestiri și alte detalii de natură personală. Ilustrațiile sunt cadrele ce arată subiectul cum se manifestă în condițiile sale naturale. În cazul unui documentar artistic ilustrația poate fi folosită pentru a reconstitui anumite întâmplări sau imaginea anumitor personaje istorice.

Aceste elemente urmăresc progresia unui scenariu și de regulă filmul începe și se încheie cu un stand up apoi se urmărește subiectul prin interviuri care sunt întretăiate cu ilustrațiile.

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns