Relația între documentar și genurile de film narativ

Un documentar standard are prezentarea unui subiect cu date obiective bine puse la punct, coerente cu valoare socială. Un film de ficțiune însă folosește anumite tehnici ce au ca scop sensibilizarea spectatorilor. Creativitatea poate fi folosită pentru a îmbina atmosfera unui film cu informațiile prezentate, astfel aplicând anumiți tropi de gen. Pentru că un documentar lipsit de implicare artistică nu poate fi memorabil trebuie asmilitate prin regie particularități ale dramei, comediei, groazei pentru a oferi un produs original.

Într-adevăr redarea realității este fundamentală iar existența cuprinde evenimente ce pot părea amuzante, înfricoșătoare sau pur și simplu de neînțeles. Din acest motiv documentarul poate stârni anumite reacții (haz, nostalgie, teamă) atât prin natura scenariului cât și prin abordarea regizorală. Putem avea o situație cu un personaj ce pierde un pariu și se documentează îndeplinirea unei situații absurde, spre exemplu un elev care trebuie să scrie pe tablă în mijlocul unei ore (sub presiunea colegilor ce știu de pariu) că nu va lua bacalaureatul anul acesta. Putem explora încercarea unui subiect de a-și depăși fobia pentru păianjeni care paralizează în fața lor sau nostalgia unui bătrân pentru perioada comunistă ce compară tinerii din vremea lui cu cei din prezent.

Fiecare eveniment are o anumită tonalitate, fie ea pozitivă (fericire, amuzament) sau negativă (disperare, tristețe). Experiențele de viață se reflectă în identitatea subiectului și ies la suprafață prin interviuri și ilustrații (cum este pus în relație cu tema documentarului sau cu conflictul prin care acesta trece). Acestea țin de atmosfera lucrării cinematografice și poate fi dusă la un alt nivel prin diferite tehnici (utilizarea muzicii care generează suspans, cadre întunecate cu lumină dramatică, tăietura bruscă pe un cadru cu un animal hidos) sau reconstituirea unui accident tragic.

În esență trebuie înțeleasă starea care trebuie folosită în film și modul cum aceasta evoluează. Prin îmbinarea informațiilor serioase cu ilustrații care generează haz se creează un contrast care trebuie asumat din punct de vedere creativ. Altfel liniaritatea documentarului trebuie să respecte și tonalitatea emoțională pentru a fi un produs unitar.

Autor: admin | Articol din sectiunea Despre filmul documentar

Lasă un răspuns