Documentare de referință: Subculture Sage – „Gold” (r. Ricky Patel)

Prezentare realizată pentru Opțiunea Smart de Delia Grosu (CESI)

Ricky Patel urmărește doi căutători de aur prin pădurile din Zimbabwe pe parcursul unei zile, cu un fundal vizual care rămâne întipărit în mintea spectatorului mult timp după terminarea clipului. Faptul că cei doi bărbați au o voce proprie pe care o folosesc la începutul clipului pentru a-și exprima credințe proprii, face ca Gold să fie încă din primele secunde un videoclip neconvențional, dar și un documentar scurt relativ clasic.

Cei doi își prezintă inițial planul și modul în care plănuiesc să dezvolte ,,afacerea” pe care încearcă să o întreprindă, plan în care ei cred în totalitate, iar spectatorul intră într-o așteptare a deznodământului, pentru a vedea finalitatea planului celor doi. Totuși, pe măsură ce filmul înaintează pe ecran, privitorul observă cât de departe sunt, de fapt, cei doi față de începerea și dezvoltarea afacerii. Regizorul pare că nu intervine deloc, iar cei doi își duc ziua la bun sfârșit, iar pentru spectator există, cel puțin la nivel subconștient, impresia că aceeași zi se repetă la nesfârșit pentru bărbați.
Privitorului îi este extrem de ușor să se identifice cu protagoniștii filmului, pentru că, în ciuda diferențelor culturale, sociale și politice, încercări precum a lor au loc peste tot în lume, depășind mediul celor doi.

Autor: admin | Articol din sectiunea Referințe

Lasă un răspuns