Cultura Sneakers. Un film de Ștefan Bragadireanu și Cosmin Hedeșiu

Fiind un film despre pantofi, „Cultura Sneakers” este un film despre sinceritate. Da, poate părea ușor disonant. Încearcă să lămurească puțin lucrurile, fără a le duce definitiv la capăt, chiar vocea auctorială, atunci când precizează: ”Dar nouă? Nouă ne plac adidașii”. Exact. O cercetare a realității, atunci când este făcută onest, nu poate să eludeze segmente ale acestei realități. Sunt, în jur, persoane care se trezesc dimineața și adorm seara cu marile probleme existențiale pe cap. Cum, la fel, în jur, sunt persoane care nu fac asta. Și cum sunt și altele care o fac, dar, între timp, se pot concentra pe outfit-ul cotidian. Că, pentru o categorie de tineri, selectarea, cumpărarea, purtarea, asortarea etc, unor încălțări este o pasiune reprezintă un adevăr. Că au ales ca filmul lor să prezinte acest adevăr, eludând eventuale obsesii ale judecăților de valoare imediate, este un merit al autorilor și un puternic discurs despre sinceritate.

Cele mai bune elemente ale filmului: alegerea unei narațiuni centrate pe cunoașterea și prezentarea realității înconjurătoare (indivizi, comunități, atitudini, comportamente), utilizare unui set extins de tipuri de discurs (interviu, confesiune, captare de atmosferă, includerea imaginilor sau a documentelor de arhivă), atenția acordată detaliului și particularului, evidențierea autenticității fenomenelor, faptelor sau personajelor prezentate prin recursul la elemente de credibilitate (prezența subiecților, nararea de către subiecți a unor experiențe, captarea de trăiri, emoții sau acțiuni ale acestora), favorizarea receptării mesajului prin câștigarea atenției, simpatiei sau empatiei publicului (umor, emoție, autoreferențialitate, originalitate a comunicării, plasticitatea cadrelor, creativitate în folosirea tehnicilor de editare și montaj).

Cel mai bun moment al filmului: Confesiunile lui Cosmin, în cheie autoironică, despre prețul și calitatea pantofilor cumpărați de-a lungul timpului și despre puterea exercitată de brand-uri.

*Autorii sunt elevi la Colegiul Național Octav Onicescu (Berceni). Mentorul lor în atelierul de film documentar a fost regizorul Daniel Sandu.

**Filmul a fost distins cu „Premiul pentru autencitatea perspectivei” la Gala Finală Opțiunea Smart.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns