Noi, cei cu dizabilități. Un film de Gabriela Lazăr și Octavian Mercurianu

„Noi, cei cu dizabilități” este un film despre oraș și oamenii lui, despre oameni și semenii lor. Orașul aglomerat, alert, mașini în viteză, claxonând, treceri de pietoni cu un furnicar de oameni grăbiți care le străbat. Grabă-atenție-grabă-atenție. Dincolo de ele, într-o mică oază de liniște, Adelina, fata cu probleme locomotorii, povestește despre relația ei cu orașul și cu ceilalți oameni ai orașului. Despre un tip de competitivitate care nu o avantajează. În dialogul pe care autorii filmului îl provoacă și îl conduc, Adelina nu este o victimă. Este o persoană care a înțeles unde încep și unde se termină capacitățile ei de adaptare. Cele fizice sunt declarate limitate. Cele psihice se dovedesc, însă, extinse. Poate de aceea dialogul cu Adelina se dovedește, pe fond, unul tonic: sigur, semafoarele nu au răbdare, oamenii nu înțeleg mereu din prima clipă că tu ești un om bun, un bun prieten, dar resursele tale interioare pot pune lucrurile în ordine și pot îmblânzi mașinile, oamenii, universul.

Cele mai bune elemente ale filmului: o narațiune centrată pe cunoașterea și prezentarea realității înconjurătoare (indivizi, comunități, atitudini), transmiterea de informație mai puțin circulată care să ajute la lărgirea cunoașterii oamenilor, atenția acordată detaliului și particularului (prezența subiecților, nararea de către subiecți a unor experiențe, captarea de trăiri, emoții ale acestora), utilizarea elementelor de stil și expresivitate (emoție, autoreferențialitate, creativitate în folosirea tehnicilor de editare și montaj).

Cel mai bun moment al filmului: Acel „Știți cum e, noi, cei cu dizabilități...” repetat de Adelina, ca o convingere că nu e singură, că noi toți, ceilalți, știm.

*Autorii sunt elevi la Colegiul Național Octav Onicescu (Berceni). Mentorul lor în atelierul de film documentar a fost regizorul Daniel Sandu.

**Filmul a fost distins cu un „Premiu special al juriului” la Gala Finală Opțiunea Smart. A mai fost nominalizat la secțiunile „Premiul pentru cel mai bun film” și Premiul pentru relevanța mesajului” în cadrul aceleiași competiții.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns