O zi din viața unei adolescente. Un film de Alexandra Irina Cazacu

„O zi din viața unei adolescente” este un film-autoportret în care Alexandra face o trecere subtilă de la fenomenul bullying-ului și de la tarele pe care acesta le poate crea la exercițiul de asumare a propriei identități. O înregistrare a unei zile banale din viața unei adolescente, o zi în care nimic spectaculos nu se întâmplă, devine spectaculoasă prin ea însăși. Prin curajul de a te filma dimineața, nemachiată, în timp ce declari că te machezi pentru că temi să nu ai imperfecțiuni ale tenului pe care ceilalți să le vadă. Prin curajul de a te filma în bucătăria apartamentului, pregătind o omletă împreună cu sora ta mai mică. Pe scurt, prin curajul de a te prezenta public, fără mască, fără accesorizarea și augmentarea realității. Într-un context larg social în care specialiștii avertizează că prezentarea insistentă a unei realități cosmetizate prin intermediul selfie-ului reprezintă o tulburare de comportament din ce în ce mai frecventă, propunerea Alexandrei se constituie într-un remarcabil contra-atac la curentul actual al idealizării de sine.

Cele mai bune elemente ale filmului: interesul pentru cercetarea realității, transmiterea de informație mai puțin circulată care să ajute la lărgirea cunoașterii oamenilor și fenomenelor din realitate, atenția acordată detaliului și particularului și evidențierea autenticității fenomenelor, faptelor sau personajelor prezentate prin recursul la elemente de credibilitate (prezența subiecților, nararea de către subiecți a unor experiențe, captarea de trăiri, emoții și acțiuni ale acestora), favorizarea receptării mesajului prin originalitatea comunicării.

Cel mai bun moment al filmului: dimineața în oglindă, după discuția purtată cu psihologul pe tema bullying-ului.

*Autoarea este elevă la Liceul Teoretic Ion Barbu (Drumul Sării). Mentorul ei în atelierul de film documentar a fost regizoarea Carmen-Lidia Vidu.

**Filmul a fost cu un „Premiu special al juriului” la Gala Finală Opțiunea Smart.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns