We all love memes. Un film de Mihaela Manciu

„We all love memes”, desigur. Dar ce sunt ele, cum le cheamă cu adevărat, de unde vin și unde se vor duce? Și, mai ales, ce vor lăsa în urmă? Un film realizat cu mult umor, un film în care abordarea teoretică e plasată în cheie deconstructivistă, iar cazuistica e chemată să fie convingătoare. Una peste alta, cele două crează un efect spectaculos prin ineditul poziționării, iar atmosfera este cuceritoare. De reținut și decizie în privința coloanei sonore – un remix cu „Hey teachers leave the kids alone” – capabilă să susțină la nivel expresiv întreaga „lecție” despre meme = memă/mim.

Cele mai bune elemente ale filmului: alegerea unei narațiuni centrate pe cunoașterea și prezentarea realității înconjurătoare (indivizi, comunități, atitudini, comportamentei), utilizare unui set extins de tipuri de discurs (interviu, confesiune, captare de atmosferă, imaginilor de arhivă), evidențierea autenticității fenomenelor, faptelor sau personajelor prezentate prin recursul la elemente de credibilitate (prezența subiecților, nararea de către subiecți a unor experiențe și a unor opinii), elementele de stil și expresivitate (umor, originalitate a comunicării, coloană sonoră ca suport adecvat transmiterii mesajului)

Cel mai bun moment al filmului: stabilirea denumirii corecte, rolul pseudo-didactic asumat de autor.

*Autoarea este elevă la Colegiul Național Elena Cuza (Drumul Taberei). Mentorul ei în atelierul de film documentar a fost cineastul Alexandru-Doru Spătaru.

**Filmul a fost nominalizat la „Premiul pentru autenticitatea perspectivei” la Gala Finală Opțiunea Smart.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns