Viitorul omenirii. Un film de Andrei Pârvu

Viitorul omenirii” este un film despre pasiunea unor tineri pentru cunoaștere, pentru structurarea unei imagini ca răspuns la întrebări consacrate de tipul „cine suntem? de unde venim? încotro ne îndreptăm?”. Este un film curajos în condițiile în care nu este de așteptat ca publicul modal să manifeste prea mult interes pentru o astfel de propunere și într-un context în care foarte multe producții de gen – mai ales atunci când ele au venit din zona non-academică – au dus la o discreditare progresivă a demersurilor de acest tip, frizând adeseori ridicolul. Ce se poate spune cu certitudine despre filmul lui Andrei Pârvu este că respectă cu grație toate exigențele de decență ale abordării subiectului. Desigur, se poate reține și eleganța comunicării și stilul agreabil.

Cele mai bune elemente ale filmului: complexitatea tehnicilor narative - utilizare unui set extins de tipuri de discurs, favorizarea receptării mesajului și câștigarea simpatiei publicului prin utilizarea elementelor de stil și expresivitate (umor, originalitate a comunicării, plasticitatea cadrelor).

Cel mai bun moment al filmului: rețeta discursului de debut care începe cu o confesiune despre atracția pentru fenomenul „drum and bass” și face saltul neașteptat către „eu nu sunt o persoană care să danseze”, către „să ne facem o idee despre cine suntem” și către ”acum treispreceze milioane de ani”.

*Autorul este elev la Liceul Teoretic Ion Barbu (Drumul Sării). Mentorul lui în atelierul de film documentar a fost regizoarea Carmen-Lidia Vidu.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns