O lume mai bună. Un film de Diana Izabela Ilie și Teo Iacob

Așa cum vocea auctorială din „O lume mai bună” anunță la un moment dat, „acest film vrea să fie o voce”. Și ce ne spune vocea? Că există rasism, că formele lui nu sunt întotdeauna violente, că uneori sunt gesturi banale cu care, poate, ne-am obișnuit, dar undeva, cândva, cineva a suferit din cauza lor. Diana povestește că a ținut foarte mult să facă un film pe tema rasismului. Și că totul a pornit într-o zi, în tramvai, între două stații, când i-a atras atenția o privire „rea” a cuiva îndreptată spre un băiat de etnie romă. Cei doi și-au construit filmul prodominat pe o structură de interviuri realizate cu persoane susceptibile de a fi fost afectate de incontrolabilele mici atitudini rasiste, xenofobe. Un mulatru, o asiatică, un rom. Decupajul intervențiilor construiește un ritm foarte bun, predominat alert, specific unei lumi, unei realității, în care introspecția nu e chiar principala preocupare a cuiva. Doar din când în când, coboară spre zone mai personale, mai autoreflexive.

Cele mai bune elemente ale filmului: interesul pentru cercetarea realității (indivizi, atitudini, comportamente), evidențierea autenticității fenomenelor, faptelor sau personajelor prezentate prin recursul la elemente de credibilitate (prezența subiecților, nararea de către subiecți a unor experiențe, captarea de trăiri, emoții sau acțiuni ale acestora), utilizarea elementelor de stil și expresivitate pentru favorizarea receptării mesajului prin câștigarea atenției, simpatiei sau empatiei publicului (voice-over și coloană sonoră ca suport adecvat transmiterii mesajului).

Cel mai bun moment al filmului: Intervenția lui Fredy care stabilește foarte percutant dimensiunile fenomenului spunând că „rasismul nu va dispărea atât timp cât se va găsi cineva care să creadă că face o glumă bună referindu-se la faptul că eu arăt altfel”.

*Autorii sunt elevi la Colegiul Național Octav Onicescu (Berceni). Mentorul lor în atelierul de film documentar a fost regizorul Daniel Sandu.

**Filmul a fost distins, la Gala Finală Opțiunea Smart, cu un ”Premiu special al juriului” și cu un ”Premiu special al Platformei B-Critic”. A mai fost nominalizat la secțiunile „Premiul pentru cel mai bun film” și Premiul pentru relevanța mesajului” în cadrul aceleiași competiții.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns