Despre Opțiunea Smart – Atelierele de film documentar pentru liceeni

Proiectul include trei componente de bază:

Prima componentă consta în organizarea și desfășurarea a patru seturi de ateliere pentru patru grupe de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, selectați din patru zone diferite ale Bucureștiului pe criteriul dimensiunii ofertei culturale prezente în aceste zone.

Atelierele au două dimensiuni curriculare. Prima se centrează pe familiarizarea participanților cu producțiile de film documentar și pe identificarea capacității acestui gen artistic de a transmite cunoaștere socială. Cea de-a doua se centrează pe realizarea de către participanți a unor proiecte individuale sau de grup, constând în producerea de filme documentare de scurt metraj.

Structurate pe opt module, atelierele sunt coordonate de mentori cu experiență în multimedia, cinematografie și film documentar și beneficiază de consiliere psiho-pedagogică din partea unui profesionist specializat în programe pentru copii și tineri și de asistență curriculară din partea Centrului de Excelență în Studiul Imaginii al Universității din București.

Ateliere se vor încheia cu o gală finală desfășurată în parteneriat cu Cinemateca Română, eveniment la care vor fi invitate comunitățile din care participanții provin (familie, școală, cerc de prieteni) și in cadrul căruia vor fi proiectate imagini din producțiile realizate la ateliere. În cadrul galei vor fi premiate cele mai bune trei filme.

Cea de-a doua componentă „Opțiunea Smart” constă în realizare unei platforme digitale (http://atelieruldeimagine.ro) care să-i ghideze pe tineri, nu doar pe cei incluși în proiectul de bază, în însușirea tehnicilor de concepere și producție a filmului documentar. Conținutul educațional al platformei pornește de la ateliere, pe baza cărora sunt realizate scurte video-uri ce au rolul de a trasa tematica, și este extins prin adăugarea unor tutoriale elaborate special pentru e-learning. Conținutul platformei va fi asigurat de către echipa de proiect în parteneriat cu masteranzii Școlii doctorale „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu” (CESI).

Ce-a de-a treia componentă urmărește asigurarea extinderii și continuității interesului pentru practicile artistice. Având ca obiectiv familiarizarea adolescenților cu produsele culturale și stimularea desfășurării de activități creative, proiectul urmărește ca rezultatele sale să nu se limiteze la beneficiarii atelierelor și la durata desfășurării lor. În acest scop, strategia include evenimente conexe, de tipul prezentării atelierelor și a rezultatelor acestora pentru alte grupuri de public.

Proiectul pilot „Opțiunea Smart” este dezvoltat de Asociația Vis-a-Vis
și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
în cadrul secțiunii „Educație prin Cultură” – Sesiunea I 2018.