Spaima școlilor, un documentar despre bullying. Un fim de Mihai Niculai și Alina Pavel

Când unei producții i se dă titlul ”Un documentar despre bullying” e clar că urmează lucruri serioase. Când i se adaugă și ”Spaima școlilor” e la fel de clar că undeva, la un moment dat, ceva o să devină mai puțin serios. Cam așa se desfășoară filmul în care Alina și Mihai au pus cap la cap două viziuni diferite asupra tratamentului regizoral într-o producție menită să contureze fenomenul bullying-ului în școli. Temă importantă și nu facil de urmărit atunci când trebuie să faci o cercetare a realității din imediata apropiere și să folosești opinii și experiențe personale ale unor subiecți cu care ești deja prea familiarizat. De aici, din complexitatea situațională, au decurs, probabil, cele două fire discursive ale fimului. Pentru că, pe de o parte, un fir conduce prin statistici, grafice, date exacte, opinii ale unor specialiști, în timp ce un alt fir conduce prin re-enactments-uri cu funcție de „ilustrare”. Așa, chiar și fără o atenție deosebită acordată detaliului și particularului, subsituit de un gen ca docudrama, filmul reușește să puncteze semnificativ la capitolul informație relevantă.

Cele mai bune elemente ale filmului: alegerea unei narațiuni centrate pe cunoașterea și prezentarea realității înconjurătoare (indivizi, comunități, atitudini, comportamente), volumul de informație relevantă, mai puțin circulată, care să ajute la lărgirea cunoașterii oamenilor și fenomenelor din realitate (date statistice, rezultate ale cercetărilor de specialitate), complexitatea tehnicilor narative.

Cel mai bun moment al filmului: Intervenția specialistului în psihologie. Care nu a fost invitat să își expună opiniile și datele de care dispune într-un interviu, ci a fost urmat la un curs dedicat temei, înregistrarea expunerii acestuia fiind făcută direct în sala de curs, în prezența și cu participarea elevilor.

*Autorii sunt elevi la Colegiul Național Iulia Hasdeu (Bulevardul Ferdinand). Mentorul lor în atelierul de film documentar a fost antropologul Cătălin D. Constantin.

**Filmul a fost distins, la Gala Finală Opțiunea Smart, cu Premiul pentru relevanța mesajului”.

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns