Ferentari. Un film de Andrei Velicu și Ionuț Fieraru

Ferentari” este un documentar despre cum este, ce este și ce nu este renumitul cartier bucureștean. Locuitor al carierului de mai mulți ani, Andrei Velicu propune un spotlight pe percepția și autopercepția celor din zonă, iar Ionuț Fieraru îl însoțește, ca „rezoneur” pe tot parcurdul itinerariului. Fără să dea verdicte, păstrând o tonalitate adeseori autoironică, producția celor doi urmărește să obțină mărturii directe despre caracteristicile unui spațiu urban și ale unei comunități. Nu lipsește din film captarea atmosferei locului, de zi sau de noapte, nu lipsesc cadrele domestice, petele de culoare locală, nu lipsesc confesiunile proprii și nici ale membrilor comunității. Mărcile de limbaj – și atunci când aparțin autorilor, și atunci când aparțin celor intervievați – nu rămân simple elemente de stil și expresivitate, ele se transformă în descriptori subordonați mesajului general transmis de film: da, Ferentari este cartierul recunoscut pentru „jmecheria” afișată de locuitori, dar ei nu sunt doar atât. La final, Ionuț Fieraru forțează nota și introduce un performance muzical – ce altceva decât un hip-hop? – potențând mesajul: toți ne purtăm măștile, dar sub ele sunt oamenii adevărați și valorile morale nu le lipsesc.

Cele mai bune elemente ale filmului: o narațiune centrată pe cunoașterea și prezentarea realității înconjurătoare, transmiterea de mărturii ale celor implicați direct, utilizare unui set extins de tipuri de discurs (interviu, confesiune, captare de atmosferă, performence), recursul la elemente de credibilitate (prezența subiecților, nararea de către subiecți a unor experiențe, captarea de trăiri, emoții sau acțiuni ale acestora), utilizarea elementelor de stil și expresivitate (umor, originalitate a comunicării, plasticitatea cadrelor).

Cel mai bun moment al filmului: Discuția dintre tată și fiu pe tema limitelor „civilizației” în zonă. În timp ce tânărul, mai exigent, le restrânge, adultul, mai tolerant, le extinde.

*Autorii sunt elevi la Liceul Teoretic Ion Barbu (Drumul Sării). Mentorul lor în atelierul de film documentar a fost regizoarea Carmen-Lidia Vidu.

 

Autor: admin | Articol din sectiunea Prezentare filme Opțiunea Smart

Lasă un răspuns